Portræt af Hans Erfurt

event

Hvis du er fra generationen som så meget fodbold i 80érne og starten af 90érne, så vil et navn Hans Erfurt helt sikkert vække minder.
Hans var en halvtids professionel fodboldspiller som scorede en masse mål for Viborg FF fra 82 – 86. Helt nøjagtig spillede han 124 kampe og scorede 35 mål.

Hans´ målnæse resulteret i, at Silkeborg IF gerne vil have ham.
Silkeborg IF var tophold i 2. division, og havde brug for en spiller som Hans.
Hans blev den første spiller fra Silkeborg IF, som scorede i den bedste række, 166 kampe og hele 50 mål blev det til i Silkeborg IF.
Han var også den første spiller fra Silkeborg IF til at spille for landsholdet

I dag bor han med sin kone Marianne og deres 3 børn i Kjellerup. Det er også der, han arbejder til dagligt hos TH El-teknik.

Hans har sagt ja til, at jeg måtte lave et lille portræt af ham, så vi kan få et lille indblik i hans karriere som træner og spiller, og hvorfor han har valgt Sjørslev/Demstrup IF.

Men lad os spole tiden tilbage til omkring 1971, da Hans i en alder af ca. 7 år flyttede fra Randers til Viborg. Han blev hurtig meldt ind i VFF, og startede på 5. holdet i miniminiput som det hed dengang. Opholdet på 5. holdet blev meget kort, og efter 1. kamp blev han rykket op på 1. holdet, og spillede der resten af sine ungdomsår.

I 1982 fik han sin debut på VFF´s førstehold i seniorrækken.
Viborg var lige rykket ned fra 1. division og holdet var trænet af Eduard Bründl, og havde bl.a. den polske spiller Ryszard Kowenicki, der havde spillet i polske Widzew Lodz og engelske Oldham på holdet.
Fra 1982 – 1984 blev VFF nummer 9 i rækken. I 1984 trænes VFF af Erik Bundgaard, som også trænede holdet i 70erne.
I 1985 overtog Jens Tang Olesen VFF, Jens kom fra en lignende stilling i Herning Fremad, som han havde ført op i 1. division. Desuden var Jens kåret som årets træner i Danmark i 1982.
VFF blev i de tre år, som Jens var træner i henholdsvis 7, 7 og 5.
Af profiler kan nævnes Jan Rindom og Heine Fernandez

I 1986 kom der en henvendelse fra Silkeborg IF, om at de gerne vil have Hans i deres trup.
Silkeborg IF var et tophold i 2 division, og manglede en angriber.
Viggo Jensen var også lige kommet til som træner, og med hans erfaring som spiller i bl.a. Bayern München var der lagt op til en helt anden træning i Silkeborg.
I Viborg trænede man 3 gange om ugen og kamp i weekenden.
Silkeborg var noget andet. Man startede og med 4 gange om ugen, men i Hans´ tid kom man op på 6 gange, og man blev købt fri fra sit arbejde til middag og kompenseret af klubben.
Trænerne som personer var meget forskellige. Jens Tang Olesen var en træner med et roligt gemyt, og en god menneskelig profil.
Viggo Jensen var lidt anderledes.
Som person var Viggo stille og rolig af natur. Men når han fik træningsdragten på ændrede han fuldstændig karakter, og et vinder instinkt gik igennem kroppen på ham.
Når Hans skal vælge den bedste træner i hans tid, falder valget på Jens. Men ikke så meget for hans trænings kapacitet men hans menneskelige statur.
Viggo Jensen flyttede ham meget som fodboldsspiller, og han udviklede sig meget under ham, men han vil ikke pege på ham som den bedste.

1987 var for Silkeborg IF historisk, da det var først gang i klubbens historie, at man var rykket op i den bedste række.
Den blev også historisk for Hans, da han blev SIF´s første spiller til at score i den bedste række.
Hans scorede til 1 – 0 i kampen mod Aab, som desværre ikke holdte hjem, da kampen sluttede 1 – 1.
En række gode kampe i slut firserne gjorde, at daværende landstræner Sepp Piontek fik øjnene op for Hans.
I ca. 1½ år var han til træningslejr i Brøndby og Vejle osv, og som i den sidste ende gjorde, at han fik 2 landskampe for Danmark mod Finland og Malta. Samtidigt blev han den første spiller i Silkeborg IF´s historie til at spille for det danske landshold.
Skæbnen var desværre hård ved ham.
Han var blevet lovet en startplads mod Sverige, men måtte trække sig fra træningen med en forstrækning i baglåret.
Afløseren hed Lars Elstrup og desværre for Hans scorede han 2 mål, og dermed skubbede han sig foran ham i landsholds hierarkiet. En kamp som ellers var hård nok med bl.a. Flemming Povlsen, Brian Laudrup og Bent ”turbo” Christensen.
Denne kamp blev skæbnen for Hans og hans fremtidige landsholds karriere kombineret med en række skader.
Hvem ved om tingene var blevet anderledes, hvis ikke en forstrækning havde forhindret ham for en startplads mod Sverige?
Det er blevet til ca. 15 oldboys landskampe i tiden efter, hvor han bl.a. har mødt Spaniens gamle stjerner fra slut 80erne og start 90erne.

En hælspore ved akillessenen gjorde at Hans omkring 1992/1993 ikke kunne deltage i opstartsfasen i Silkeborg IF, med det resultat at Viggo Jensen ikke ville bruge ham.
Men det kunne B1909 og han blev tilknyttet dem på en lejeaftale. B1909 lå i toppen af 1 division, og fik sig spillet i superligaen med blandet hjælp fra Hans.
Da lejeopholdet stoppede, var han klar til at rykke ud for Silkeborg IF igen. SIF havde lige fået en ny træner ved navn Bo Johansson. Men konkurrencen var hård bl.a. var Heine Fernandez og Allan Reese i målhumør, og i vinterpausen kom Søren Frederiksen til fra VFF. Dette kombineret med nogle småskader gjorde, at Hans inden forårssæsonen rykkede tilbage til Viborg FF.

I Viborg gik det desværre ikke helt som planlagt.
Bestyrelsen i VFF meldte kort tid efter ud, at man kun ville satse på spiller op til 25 år.
Det gjorde, at han en del kontraktspillere blev rykket ned i Danmarksserien - her i blandt også Hans.
En sæson Hans mindes med smil, det var en sjov sæson, desværre var de 1 mål fra at vinde Danmarksserien.
I 1995 kom Viggo Jensen til VFF, og han brugte et ½ år på at omskole Hans til venstre back. Men da den daværende back gik i stykker fravalgte han Hans, og tog en anden spiller i stedet for.
Dette kombineret med nogle trælse skader, gjorde at Hans indstillede sin karriere i starten af 1996.
Når Hans kigger tilbage på sin karriere, er han glad og stolt af det, han fik prøvet

Han flyttede tilbage til Silkeborg, og startede på Silkeborgs 3. hold, som på daværende tidspunkt spillede i serie 1.
Her spillede han 2 år og efterfølgende blev han træner i 3 år. Bl.a. sammen med Frank Andersen der senere overtog Sønderjyske (tidl. HFK Sønderjyske)

I 2001 kom han til Kjellerup IF, hvor han overtog 1. holdet, der på dette tidspunkt spillede i serie 2. Holdet rykkede hurtigt op i serie 1, og var på 2. år faktisk tæt på at rykke i jyllandsserien. Men desværre flaskede resultaterne i sidste spillerunde sig ikke, og Kjellerup blev sorte Per.

I 2004 flyttede Hans og Marianne til Kjellerup, samtidigt stoppede han i Kjellerup IF, og tog til Bording IF.
I Bording var man lige rykket ned i serie 4.
Allerede efter 1. år var Bording tilbage i serie 3, og det efterfølgende år var det marginalerne, der gjorde, at de ikke rykkede i serie 2.

Efter 2 år i Bording kom der en henvendelse fra John Fuglsang (tidl. Formand for Kjellerup IF), om han var interesseret i at træne U19 og U 21 hold i Kjellerup?
Det var Hans, og han trænede U21 holdet frem til 2010, hvor man stoppede med holdet. U19 drengene trænede han frem til 2013.
I sommeren 2013 overtog han Silkeborg IF´ jyllandsseriehold frem til efteråret 2014.

Herefter valgte han at skrive kontrakt med Sjørslev/Demstrup IF.

Hvorfor lige Sjørslev/Demstrup IF?

”Jeg trænger til at prøve noget helt andet end det i SIF. Da Bo stoppede ude hos jer, fik jeg en sms fra Lars Bagge, om jeg kunne være interesseret.
Jeg kender en del af spillerne, da jeg har trænet dem i Kjellerup, og så tænkte jeg, at når nu Bo, har været hos jer i 7 år, så er det nok ikke et dårlig sted.”

Hvad er dine ambitioner i og med Sjørslev/Demstrup?

”Målet må vel være, at vi ikke rykker ned, om det så ændre sig løbende, tager vi som det kommer.
Jeg er ikke kommet til Sjørslev, for at lave en revolution eller lignende. Jeg ser tingene lidt an, og så tager vi snakken efterhånden.”

Vi ser frem til et godt samarbejde med Hans Erfurt.

Tak til Hans for at vil stille op til en snak om før og nu.